bye bye paradise farm!!

imorgon klockan 06.10 lamnar vi paradise farm, san rafael, puriscal, tysken och Darcy! Planen funkade perfekt och vi blir av med stovlarna! Idag har vi lamnar over Darcy till tysken och lart henne allt vi kan. Detta har vi firat med varldens tjockaste, godaste pizza! Sa nu byter vi ut myggmedel mot solkram och drar till kusten - Manuel antonio och Jacó nasta! Dar ska vi vandra omkring i nationalparker och ligga och sola hela dagarna. Vi har fatt nog av farmarlivet och fortjanar att ligga pa en strand och titta pa apor. Det har ar lycka!

Vi ar less pa att kanna oss som barbariska kottatare nar dom nere pa farmen har vilda diskussioner om hur hemskt det ar att ata grisar.
Liz: could you imagen eatin those little baby pigs???
Taylor: oh my god, NO!  in my family thay eat all this cute baby animals!! Like lambs and chickens, isn´t that terrible??
Malin&Victoria: oh yeah, that is terrible. How can they do that?? (dolda tankar: ahhhh gud vad gott med flaskfilé och chicken mcnuggets! gud vad gott med ett maxmal.)

Nu lamnar vi helvetet och kommer inte sakna det, men sjalvklart har vi lart oss massor och haft kul aven har. En riktig upplevelse. Nagra fa (av manga) egenskaper och minnen vi har harifran...
  • Vi har lart oss hugga ner banantrad.
  • Vi har lart oss vilka trad som ar frukttrad och hur man plockar ner dessa frukter (dock inte kokosnotter, det har vi inte lyckats med an!)
  • Victoria har lart sej sitta pa toaletten/duschar med en 15 cm bred spindel bredvid sej. (Vi har aven duschat, gatt pa toaletten och lagat mat i sa gott som samma rum, aven det tillsammans med otacka kryp)
  • Malin vet hur det ar att bli utskrattad och hanad av costa ricanska manniskor i alla aldrar pa en buss.
  • Vi har sovit i 4 veckor utan kuddar i en sang som luktar kiss, bajs och lik. Tillsammans med 2 fladdermoss och en mordar katt som attackerar oss med jamna mellanrum.
  • Vi har blivit kungar med macheten.
  • Vi kan numera allt om getter och torsulor (larvknolar).
  • Vi har lart oss klamma larvknolar......
  • Vi har varit (sa gott som) vegetarianer.
  • Vi har lart oss sammarbeta och lart oss leva tillsammans med en jobbig tysk som dansar, diggar i otakt, sjunger och pratar tyskt bebissprak med djuren.
  • Lart oss hur man reparerar komplicerat djungel-vattensystem fran 60-talet som leder upp till en kalla, samt beskriva hur det fungerar pa engelska for en oforstaende, lat tysk.
  • Vi har lart oss passa in i samhallet. Vi har lart oss hur man aker lokalbuss och hur man beter sig pa internetcaféer och bagerier utan att se dumma ut.
  • Vi har badat/duscat i vattenfall.
Igar badade och duschade vi i ett vattenfall. Hade vi vetat att det var sa harligt hade vi gatt dit varje gang vi duschat istallet for att plaga oss i varan iskalla dusch tillsammans med spindlar.


Sist vi akte hem fran Puriscal var Malin med om sitt varsta ogonblick hittills i costa rica. Nar vi skulle kliva pa bussen var det fullt. Victoria lyckades fa en bra plats men inte Malin. Istallet fick hon ga nast langst bak och tranga in sig mellan en tokig gubbe som luktade ackligt och tva galna ungdomar som satt i varandras kna. Gubben satt och slog pa satet framfor samtidigt som han mumlade och tittade med tokiga ogon pa Malin. Efter nagra minuter slog ena tonaringen till henne och borjade snabbt prata pa spanska. Malin forstod inte ett ord men tankte: okej, jag lyssnar klart... efter ca 40 sekunder nar han hade pratat klart svarar Malin dumt: No entiendo (jag forstar inte) och kollar rakt fram. Alla ungdomar (ca 5 stycken) och en tant borjar skratta och titta pa Malin. Pa andra sidan sitter gubben och mumlar och slar vilt pa satet. Men har tog det inte slut. Dom tog chansen att tracka och mobba vitingen sa lange dom kunde. Tanten borjade picka pa Malins axel och skrattade hej vilt nar Malin inte forstod de sma meningarna hon sa. Vid varje stopp mumlade mannen lite hogre sa Malin trodde att han ville av och stallde sig upp varje gang, vilket aven dom som satt ytterst gjorde da med. Men inte skulle han av, nej han ville bara javlas. Det har fick Malin sta ut med i en halvtimme och har nu bestamt sej for att ALDRIG mer lamna Victoria under denna resa.... Det ar inte bara i Sverige hon rakar ut for jobbiga/konstiga bussresor.

Ikvall ska vi packa ihop, det kanns underbart. Nu ska vi ga och kopa en tarta och kanske lite vin sa vi kan ha en fin sista middag!

 

 


vi ar arrade for livet...

... bade vi OCH Darcy! Igar klamde vi larver. Alltsa larver som trangt sej in under Darcys hud och ar 3-5 cm langa. Efterat madde vi illa flera timmar. Liz (farmaren vi ar hos) borjade med att visa hur man gjorde. Tank er som en enorm finne men man maste trycka 10 ganger hardare, och trycker man riktigt hart kommer det tillsist ut en lang mask. MEN den kan aven delas sa man maste grava ur den med fingrarna. Medans vi tvangsholl en livradd darcy berattade Liz att hon, steven (hennes man), nagra volontarer och nagra vanner har haft dom dar maskarna under huden ocksa. Myggen lagger agg under huden som sedan klacks och det kommer maskar som bara vaxer och vaxer. I flera timmar satt vi och inbillade oss att det var larver under huden pa oss. Nar vi trodde att Liz hade klamt klart ca 15 maskar trodde vi att vi skulle slippa gora det sjalva, men inte. Hon lamnade oss och sa "nu kan ni klamma restan, rengora och ta bort rester av maskarna. Ni kan ocksa klippa bort det blodiga pa honom". Duktiga som vi ar hamtade vi sax, rengoringsmedel och trasa och tvattade och klippte bort maskar och rester av blod. (kom ihag saxen!!!). Sedan satt vi oss, skrackslagna och forstorda, och vantade pa tysken...



Vi skulle gora Knudeln som hon pratat om i 3 veckor och tagit med recept fran tyskland. Det var mycket att gora och vi var hungriga! Vi borjade med gronsakerna och hackade lange och noggrant for att gora henne nojd. Hon borjade med Knudlarna (bollar av torkat brod och grejer). Innan vi hann reagera stod hon med getsaxen, fortfarande tackt i blod och pals, och klippte i maten!!! Vad skulle vi gora? vi kunde inte forstora den matupplevelse tyken planerat i flera veckor! Sa vi at och holl minen. For ovrigt smakade det som blott brod och svampsas (malin tvingade i sej 2 portioner svampsas for att visa uppskattning och vara snall). Och inte kunde vi slappa tanken pa blod och doda larver under middagen heller.


(lagg marke till tysken svettningar)




Imorgon ska vi beratta for Liz att vi far. Vi har smidit ihop en plan for att fa lamna farmen 4 dagar tidigare. Vi har namligen hort att vi kan bli efterlysta om vi bara far. Vi ska alltsa traffa en "van" i San José i helgen som ska fara till USA och vill traffa oss innan. I utbyte ska vi muta Liz med vara stovlar som hon ar sa imponerad av!!! Det har kommer att ga hur bra som helst.


nedrakning...

nu har nedrakningen borjat. Vi tanker smita harifran pa fredag morgon, och vi kanner ingen skam. Vi laste just pa farmens hemsida att volontarer ska fa bo pa farmen i ett tradhus, ata med familjen, lara sej saker som att gora get ost och massa andra farmar grejer. Men inte det, vi blir utkorda mitt i skogen sjalva med Mr. Darcy. Dom brydde sej inte ens om att beratta om tsunamivagorna for oss, ge oss glodlampor eller fixa duschen. Nejnej dom svenska tjejerna far klara sej sjalva!  Det ar alltsa bara fem dagar kvar nu, sen far dom klamma larv-knolarna sjalv pa geten! Darcy har fatt otacka knolar med larver i. Nu har mamma karin ocksa halsat fran palle att aven vi kan fa dom, larverna alltsa. Sa nu ar det inte bara rabies och ormar vi ska oroa oss for.

Dagarna pa farmen blir bara langre och drygare. Victoria har kopt en spansk bok - anglar och demoner pa 750 sidor. Malin pluggar spanska flera timmar per dag. Vi borjar agna oss at att laga saker pa huset och plocka bananer resten av tiden. Dessutom sover vi 13 timmar per dygn!

Vi har iallafall hittat ett noja. Vi gor hawaii kjolar. Nu ska vi bara fa ner kokosnotter till overdelen!

Darcy har gatt och blivit aggresiv och vi forstar inte varfor. Varje dag ger vi han bananskal och dubbeldos mat men anda envisas han med att stanga oss i rumpan sa fort vi vander ryggen till! Vi kan inte lita pa han langre. Nu ar bade han, katten, fladdermossen och den minsta hunden galen. Hunden biter vara kycklingar, an har han inte gett sej pa oss! Men det kommer, tysken envisas om att behalla hunden - hon alskar den och pratar bebissprak pa tyska med den hela tiden.


Nu ska vi ga och ata (som vi har gjort hela dagen) och halla oss borta sa lange som mojligt fran "huset"!



Nu star tva costaricanska barn och stirrar pa oss. Ibland gar dom bort och skrattar lite gran sedan kommer dom tillbaka och staller sej. Undra varfor?

puriscal

Nu sitter vi i Puriscal igen och kollar pa saker vi ska gora efter vi lamnat "paradise farm". Vi har hittat massor, bland annat forsranning och vulkanturer!

Nu har det kommit en svensk till farmen ocksa, men hon ska bara vara har en vecka och bor inte med oss utan pa en narliggande farm. Det kanns faktiskt skont att ha en svensk i narheten. Pa lordag kanske vi ska halsa pa dar hon bor pa riktigt. Hon ar nanny i costa ricas "beverly hills", dar det tydligen ar jattefina hus med vakter utanfor murarna.

I mandags fick vi vara sociala med de andra. Det var Costa ricas nationaldag sa vi foljde med Taylor (en amerikansk volontar), svensken och tysken (plus nagra andra) till en bar och spelade biljard och rundpingis (victoria var riktigt dalig och skamde ut sej sjalv) HAHA. Det var riktigt kul.


Vi har lagt marke till att dom beter sig mycket underligt pa farmen. Dom rider tydligen inte hastarna pa vanligt satt utan nar dom ar runt hastarna eller jobbar med dom sa gar dom in i en slags hastvarld. Dom beter sig som hastar och det ar viktigt att bjuda in hasten i sitt eget space och vara pedagogiska och prata med dom och visa allt dom ska gora. Tex: "det har ar en hovkrats, far jag kratsa hovarna pa dej?" Sen vantar dom pa att hasten ska stracka fram benet, dom far absolut inte dra i det! Ibland hor vi ljud nere fran farmen och vi vet aldrig om det ar manniskorna eller djuren. Nu vet vi inte heller om vi ska ga in i en getvarld nar vi tar hand om Mr.Darcy eller om vi kan bete oss normalt? Vi far testa oss fram, han har trots allt blivit aggresiv nar vi betett oss som vanligt... Vi vet inte riktigt hur man tar sej in i hastvarlden an men det tycks ga lika bra anda.


Men grannarna (som vi inte ser sa ofta) gillar vi iallafall. Dom bor i fina sma hus och pa helgerna kor dom alltid runt med sina moppar och fyrhjulingar och har sma familjeutflykter med dom. Nastan ingen har bil sa dom rider eller tar moppen overallt. Vissa av dom verkar ocksa ha superkrafter nar dom gar med 100 kilos sockerror pa ryggen upp for alla backar samtidigt som dom pratar i telefon. Och vi tycker det ar jobbigt att ga med vara matkassar, haha. Grannarna ar iallafall trevliga och glada och halsar alltid pa oss. Det ar mer an vad man kan saga om hon vi jobbar at. Hon halsar knappt pa oss nar vi kommer och vi kanner oss bara ovalkomna och ivagen. Men svensken har nu berattat for oss att hon ar kanslomassigt instabil just nu, och just darfor forsoker vi halla oss borta sa mycket som mojligt. Vi gruvar oss for att ga dit ikvall och saga att darcy har en larv under huden som lagger agg......



Vi har ju inte sa mycket att gora pa dagarna sa en dag tog vi med tysken till vattenfallet.




Det regnar mycket har...


... och vi har nyligen fatt reda pa att floden vi passerar varje dag (och natt) i alla vader ar farlig! Om det har regnat kan det komma stora tsunamifloder som blir 20 meter bredare an floden och dessa vager sveper med allt levande! Men det har har inte varan farmfamilj brytt sej om att saga till oss utan det fick vi hora av svensken som ocksa berattade att fladdermossen (som vi blir attackerade av varje natt) kan ha rabies eller andra otacka sjukdomar. Forresten kan dom bli en meter stora ocksa, vi sag en sadan igar, en sa kallad "vampire bat". Sa nu funderar vi pa om rabiessprutan hade varit en bra idé med tanke pa att katten ocksa blivit galen och borjat anfalla oss och dra in halva rattor till oss. Men nu ar det bara en vecka kvar sa det har kan vi nog klara av!




dag 12

Vi har lyckats sta ut i snart tva veckor och vi kanner oss otroligt nojda! Det finns inte mycket att saga om livet pa "paradise farm" men vi har iallafall fatt ett nytt husdjur som vi sjalva fick slapa upp for alla backar i en jattestor, klumpig bur som gick sonder hela tiden. Husdjuret ar en stor, tjock katt och heter Salomon. Och tro det eller ej Sofie men till och med Malin har blivit kompis med honom! Han gillar att gosa, som ni kan se!

Tillvaron har blivit betydligt battre. Vara 5 kilon vi hade tappat ar tillbaka pa plats efter en veckas frossande med choklad, kex, nachos och guacamole! Sist vi var i stan fyllde vi pa forraden ordentligt sa nu har vi tillbringat mesta tiden den har veckan med att ata! Nu ar forradet slut och det ar dags att fylla pa igen! Vi har ocksa gjort ett forsok att gora det lite hemtrevligt och det har ar det basta med hela huset - en affich pa Lady Gaga som vi tittar pa varje dag!


Vi forsoker verkligen att passa in och idag trodde vi att vi hade lyckats, men icke... Imorse tog vi pa oss tackande klader - langklanning och legins. Vi gick pa bussen utan att se forvirrade ut och nar vi val kom fram till stan verkade vi varldsvana. MEN nar vi skulle ata kom en kvinna och haffade tag i oss och sa, pa en blandning mellan danska, engelska och spanska "ar ni fran sverige? ar ni dom svenska tjejerna som bor hos Brenda?". Och dar insag vi att vi misslyckats, an en gang! Men nu hittar vi iallafall ganska bra har i stan som inte ar sa stor men anda.


Nu har det regnat non-stop i 2 dagar. Vi som precis hade hittat en favorit sol sten vid floden som vi tillbringar nagra timmar per dag vid for att jobba lite pa brannan. Men nu nar det har regnat har vi fatt halla oss inomhus hela tiden. Detta gor oss extremt uttrakade och vart enda noje ar att ta hand om Darcy och Osa och att ata och sjunga. Malin har varit duktig och pluggat spanska men annars har vi mest legat inne och filosoferat och lyssnat pa mammas nya kille.



Vi har ocksa upptackt att man far valdigt konstiga tankar och drommar har nar man gor sa lite. Malin har bland annat dromt om sma albinobarn som hugger henne med macheten, och Victoria har superhjalte-drommar. Haha vi har ocksa tvattat vara klader.. i kallvatten! Dom anvander tydligen inte varmvatten pa farmen sa nar vi tog ur kladerna var dom smutsigare an innan. Sa vi kanner oss fortfarande ackliga.. Som ni ser sa hander det inte sa mycket just nu, men vi lever och frodas.

Har kommer en bild till dig Elin. Det har ar var favorit hast pa farmen. Hon heter Silky.





"Paradise farm"

I tisdags anlande vi till Barking horse farm. Vi storde mitt i ett kalas, han som fyllde ar sag ut PRECIS som johnny depp i pirates of the caribeean! Klader och allt! Det ar synd att vi inte fick kort pa honom for det var verkligen en upplevelse! Vi blev bjudna pa tarta och det slutade med att vi sjong kareoke pa en narliggande bar. Sa klart sjong vi ABBA - Dancing queen och gjorde succe! Forsta natten fick vi bo i ett trahus pa garden men tidigt nasta morgon blev vi utskickade i skogen!

Den senaste veckan har vi suttit helt isolerade i regnskogen i bergen i ett ruckel kan man saga. Vi har 20 minuter till narmaste granne (branta vagar som vi nastan maste klattra uppfor). Sjalva hastfarmen ligger 30 minuter bort och dit har vi gatt varje dag i 50 graders varme for att forsoka fa hamta var get som ocksa ar vart enda ansvar. Pa farmen fick vi inte stanna, dar bodde det redan en volontar, sa darfor blev vi forpassade till denna "mysiga" stuga som vi kallar "paradise farm" (lat er inte luras av namnet eller utsidan!!!) 




Sa har sag det ut nar vi kom in... och vi borjade redan da planera hur vi skulle rymma darifran!



Men se hur fint det blev efter 5 timmars stadning!!

Vi fick vanta 5 dagar pa att fa geten - Mr.Darcy. Under dessa 5 dagar hann vi fa en sambo, en vegetarisk tysk - Jouli. Hon ska ta hand om hastarna sa forhoppningsvis ser vi inte sa mycket av henne. Hon smutsar ner och ater var mat. Vi har ocksa hunnit lara kanna dom andra djuren pa farmen. Var vakthund Osa, var gas Gunvald, Tupparna Ida & Signe, Honerna Betty Boop & Marilyn Monroe, kycklingarna Sickan, Harry, Doris och Charles-Ingvar (men han dog) och Paddan Todd. Vi har ocksa hunnit blivit attackerade nar tva fladdermoss (Benny & Bosse) flog in i varat myggnat attackerade och bajsade pa oss. Numera ar dom vara rumskompisar och sover over oss varje natt.



Vi maste erkanna att vi har blivit riktiga djungelmanniskor! Vi springer barfota i djungeln med machetes och plockar vara egna bananer, lime-frukter och cocos notter! Nu anvander vi stovlar nar vi fick veta att det kryllar av ormar och skorpioner i graset som ar en meter hogt.




Vildingar? Vi ar iallafall inte rena maste vi erkanna...

Vi har lart oss hur man handskas med banantrad och att man hugger ner hela tradet for att ta en bananklyfta som man sedan hanger upp for att den ska mogna.







MEN bara for att vi ater pa varje kort betyder inte det att vi frodas och mar bra, tvartom! Vi lever pa ris, boner och frukt! Plus att vi vandrar omkring heeela tiden. Vi maste ha gatt ner minst 5 kg.. det kanns iallafall som det men det syns inte. Nu ska vi ladda upp kylskapet med choklad och kex!

Igar var vi pa en 3 timmars hajk till ett vattenfall! Sjalvklart gick vi fel och yrade omkring i djungeln sjalv vid en flod i en timme innan vi hittade till vattenfallen.









Varan dag pa farmen ser ofta ut sa har:

05.00 - Vaknar och gar med Mr.Darcy till betet dar vi binder fast honom i en grastuva efter vi machetat oss fram och skramt ivag ormarna.

06.00 - ater frukost, te och frukt.

07.00 - hugger kvistar som vi satter in i Darcys stall pa kvallen, vi stadar aven hans lilla koja sa den ar ren och fin

mellan 08.00 - 16.00


17.00 - hamtar Darcy, ger honom mat och stanger in honom i hans koja!



18.00 - Lagar mat med tysken - oftast bonor med ris eller gronsaker.

19.00 - spelar 500 med olika regler Victorias/Malins/Joulis.

20.00 - time to sleep!

02.00 - vaknar, nerbajsade av fladdermoss och vackta av tupparna. 


Quepos

Efter att ha akt 7 timmar i buss i onodan ar vi nu tillbaka i Quepos. Vi mar illa och har suttit och atit sen kl 07:00... Vi har vandrat omkring i den lilla stan, mott samma manniskor flera ganger och sett allmant forvirrade ut. Vi har bott pa ett jattemysigt vandrarhem for 7 dollar med en jattetrevlig tant och en sot liten pojke som pratar med oss hela tiden.

Igar innan allt gick fel traffade vi ocksa en jattecool surf/afro/karibisk kille som hjalpte oss till fel buss. Han hade jatte lackert har... och det sa vi ocksa till honom.

Var buss gar om ca 4 timmar. Det ar det enda vi vet, sen far vi se hur det gar. Vi har redan varnat Liz (hon vi ska bo hos) att vi forhoppningsvis kommer fram idag.  Dessutom ska vi upp i bergen dar vagarna ar obehagligt krokiga sa vi ar bade 100% installda pa att spy. Vi ska ladda med spypasar..

Som tur ar verkar de vi ska bo med vara trevliga och lugna. Vi har fortfarande nanstans att bo trots att vi aldrig dok upp igar. Vi langtar efter att fa rida pa hastar och mjolka getter i bergen. Det finns ocksa fina vattenfall och gulliga apor dar, kanske ocksa pumor!

RSS 2.0