Helgen

Nu ar jag tillbaka pa jobbet igen efter en riktig langhelg! I torsdags foljde jag med varan hemhjalp, Mary, hem till hennes familj. Syftet var att kopa en vattentank pa 2300 liter och ta med hem till hennes familj sa att hennes familj alltid kan ha vatten att dricka och tvatta med. Marys familj bor langt ute pa landsbygden, hogt uppe pa ett berg. Det finns bara ett fatal hus pa hela berget och det verkar som att alla som bor har pa nagot satt ar slakt med familjen.

 



Det var valdigt intressant att fa se och uppleva livet pa den kenyanska landsbygden. Det finns ingen el och inget rinnande vatten och man bor i hyddor byggda av lera. Valdigt rustikt. Eftersom det inte finns tv eller andra bekvamligheter sa har man mycket mer tid over till att sitta runt lagereldar, laga mat tillsammans och prata.. mysigt! Familjen var underbar, och det fanns hur manga barn som helst som sprang runt. De tyckte att det var valdigt kul att fa se en livs levande mzungo (viting) och vi gjorde vart basta for att kommunicera pa valdigt begransad swahili/engelska.




Pa fredagen tog sig hela slakten ut pa utflykt for att visa vitingen toppen pa berget dar det skulle vara en fantastisk utsikt. Tyvarr var det valdigt dimmigt den dagen sa utsikten var inte riktigt sa fantastisk men klattringen var rolig och jag har fortfarande traningsvark.






Val hemma igen pa lordag sa tog jag mig ut ur huset och traffade en foredetta svensk praktikant Sara som for tillfallet bor har i nairobi, och nagra kenyanska kompisar och akte och at etiopisk lunch. Supergott. Det godaste jag atit har i kenya so far! Sen akte vi till en pub och sag den superintressanta matchen Arsenal-???. Vi drack ol, samboka och at middag dar, den kenyanska specialiteten Nyama Choma, grillat kott. Man kan val saga som sa att det smakar valdigt mycket.. ja.. kott. och det smalter inte direkt i munnen. Kravs en del tuggande sa att saga. Sen blev det dans och mer samboka! Hade kul i alla fall!

Sondag var det dags att tvatta klader igen, maste erkanna att jag borjar fa in tekniken. Sen kom sara forbi en svang for att halsa pa familjen. Sa vi pratade massa och hade glass-picknick i graset! Perfekt avslutning pa veckan men ingen forsta advents stammning direkt!






Branna

Jag ar valdigt nara ekvatorn och det marks verkligen pa solen som alltid star rakt ovanfor huvudet. Det gor att man far en valdigt snygg branna om man star utomhus en hel dag. Tjock-kinderna far all sol och resten av ansiktet ingen. snyggt tycker jag (behovs ju inget rouge i alla fall). Kenyanerna tycker att jag ser dum ut. Avgor sjalva!




Idag lamnade min arbetsgrupp in ett bistandsforslag, som ska skickas till USAID, till varan chef. Hon gillade det. Kandes valdigt skont. Sa nu tar jag tidig helg och aker ut pa landsbygden med en kompis.

masai mara

Har nyss kommit tillbaka till verkligheten efter 3 dagar i nationalparken masai mara dar jag har varit pa safari. Helt otroligt, fick se alla mojliga vilda djur. Varan safarigrupp bestod av mig och en fransk tjej, och tva koreaner, Cho och Choi. Cho och Choi var dock bara med forsta dagen sa under varan heldag i parken sa var det bara jag och den franska tjejen. Vi hade i alla fall jattekul och varan chaffor Joe var ett riktigt proffs vi fick se i princip alla djur man kan se i parken Elefanter, Giraffer, Zebror, Buffalos, antiloper, gazeller, babianer, flodhastar, krokodiler, vartsvin (som faktiskt heter Pumbas) till och med Leopard och Cheetah som i vanliga fall ar valdigt svara att fa tag pa.

sahar kul hade vi!



Efter att vi atit varan medhavda picknick lunch pa en filt under ett acaciatrad upptackte vi den har bjassen bara 300 meter bort. Pa safari lever man farligt.


Fick ocksa kika pa de farligaste djuren pa savvannen, flodhastarna. De dodar fler manniskor an lejon. Men nar vi kollade var de mest intresserade av att plaska runt i vattnet och sola... inte sa skrammande med andra ord!

 



Som ni kanske kan lista ut sa ar masai mara masaiernas land och masaierna sprang runt lite overallt, vi hade en riktig masaikrigare som vaktade varan camping, "darfor att lejonen bara fruktar de modiga masaikrigarna." Vi var inte heller tillatna att ga sarskilt langt fran lagret utan masaikrigaren eftersom en turist blivit dodad av en elefant strax utanfor lagret for nat ar sen.





Vi blev ocksa medtvingade, av varan masai vakt, till en masai by. Kandes som varldens turistfalla men han drog med oss och det var faktiskt riktigt intressant att se hur masaierna levde. Masaierna berattade om masai livet och visade oss runt. Vi fick aven se deras stolta krigardanser och kopa deras egengjorda smycken.

Fick prova masaiens lejonkrona




Vi larde oss gora upp en eld med en pinne

sunny sunny

Ojojoj maste bara saga hur mycket jag alskar manniskorna har! Trevligare manniskor finns inte! Vart man an gar borjar folk pa gatan, i bussarna och i affarerna prata med en, kenyanerna ar valdigt sociala! I sverige ar det inte ofta man borjar prata med nan framling bara sadar! Nar man moter nan pa landsvagen sa halsar man alltid. Trevligt! I sverige kan vissa inte ens forma sig att halsa pa ica-kassorskan.

Maten har ar dock en STOR besvikelse. Vi ater samma mat hela tiden, varierar mellan nagra fa olika ratter som smakar i princip likadant. Oftast en slags gryta med morotter, bonor, potatis och sega kottbitar, ibalnd lite majs i (inga kryddor. alls). Ofta ater vi ugali, en slags majsgrot som ar halvhard och klibbig. Valdigt smaklos och smakar ungefar som slemmig sand. man tuggar och tuggar och nar man val har lyckats svalja satter den sig som en sten i magen, mattar valdigt bra. Efter ugali blir jag inte hungrig pa typ 24 timmar.


For att kompensera for den smaklosa maten har jag hittat mig en ny favoritchoklad som jag tjuvater sa fort jag far chansen. mjolkchoklad med kokkos och cashewnotter- riktigt riktigt god!

Trivs i alla fall valdigt bra har, underbart vader och underbara manniskor! Imorgon aker jag pa safari!!
Trevlig Helg



bedbugs

ojojoj vad kul afrikanerna har at mig for att mina hander ar helt uppskrapade och blodiga/variga. Tydligen ar det kul att vitingen inte ar van att tvatta for hand. Till mitt forsvar sa var tydligen inte de andra praktikanterna sarskilt mycket battre an mig.

Jag har ju lyckats fa sjuuukt mycket myggbett over HELA kroppen. Sa pass mycket att inga kenyaner tror att det ar myggbett. Min vardmor tror att det ar nagon typ av allergisk reaktion, kanske mot duschvattnet eller mot deras agg eller mot graset. Darfor tvingade hon mig igar till doktorn. Doktorn sa direkt att det inte ar myggbett utan nagon slags allergisk reaktion och gav mig antibiotika och allergitabletter i en brun pase. 

Grejen ar att det INTE ar nagon allergisk reaktion, utan bett fran nagon insekt. Det ser exakt ut och kanns som myggbett bara det att det ar valdigt valdigt manga av dem. Jag far dessutom bara nya bett under natten (trots att jag sover under myggnat, anvander myggspray och har langa byxor, sockar och langarmad troja) sa efter att ha googlat sa tror jag att jag har bedbugs i min sang!

Bedbugs forsvinner ALDRIG och kan leva i 16 manader utan mat (blod) de anda sattet att doda dem ar att tvatta i 60 grader i tva timmar. Synd att jag varken har varmt vatten eller tvattmaskin. Ironiskt att bara 70% far synliga och kliande bett av bedbugs, kul att man ar en av dem. Bara att sta ut med kliande bett helt enkelt.


http://bedbugger.com/photos-of-bed-bugs-and-signs-of-bed-bugs/

Ni dar hemma kan forresten rakna med att bedbugsen/ vagglossen foljer med hem eftersom de sma rackrana tydligen satter sig i kladerna ocksa!



Det afrikanska livet

Jag borjar kanna mig mer och mer som en riktig Kenyan och mindre som turist har!

  • Jag hanger med i alla populara sapoperor och tvprogram
  • Jag ar kung nar det galler lokaltrafiken.
  • Jag prutar hart pa lokala marknader och vet vad jag borde betala for en annanas eller ett halsband
  • Haller koll pa nyheterna och vet exakt vad som hande i eldoret forra veckan och vilka ministrar som misstanks for korruption.
  • Kanner mig inte langre HELT lost i nairobi city.
Men de flesta har haller nog inte med mig. Mitt blonda har och latt grisfargade hud gor att alla ser mig som en dum rik amerikan och vill lura mig pa pengar. De flesta kenyaner runt omkring mig tycker ocksa att jag ar sjukt dum Till exempel for att jag

  • inte tar socker i teet.
  • vill sitta i solen nar det finns skugga
  • har tshirt pa mig "nar det bara ar 28 grader!!. KALLT"
  • Gar ut i regnet
  • ater for lite mat
  • For att jag har sa manga myggbett "vet du inte hur du anvander myggnatet?"

Manga tycker bara att jag ser valdigt blek ut. De flesta brukar noja sig med att peka och skrika "Mzungo!!" (viting) Men i lordags gick nagon verkligen over gransen och bestamde sig for att kora pa mig?! Jag gick pa sidan av vagen (alltsa langt utanfor riktiga vagen, pa leran) da en bil tydligen skulle kora om en annan och kommer over langt ut pa fel sida och kor pa min arm bakifran! inte schysst alltsa.  Allt for att javlas med vitingen. Nu ar jag helt bla.

I lordags beblandade jag mig med alla utlandska diplomater/ambassadorer med familjer pa Nairobis storsta kopcenter (inte sa stort) Fick en chock och trodde att jag hamnat i Europa igen, bara vita manniskoroch dyra affarer.Har hittills sett tre vitingar pa nastan tre veckor har sa jag gick mest runt och tittate pa alla rika vitingar,  dessutom verkade ALLA kanna ALLA. sjukt skumt. Undvek de dyra affarerna och gick pa bio istallet- unstoppable, ganska bra faktiskt! Besokte aven maasai marknaden, varldens turist/sovenir marknad fick pruta HART men fick med mig nagra fina prylar!

Sondag spenderades med familjen, och hann dessutom bli ordentligt forkyld. Lag hela kvallen och inbillade mig att jag hade malaria. Och juste.. handtvattade alla mina klader i kallt vatten. Tog val en 3 timmar eller sa och gav mig blodiga och variga skrubbsar over hela handerna. Kommer aldrig tycka att det ar jobbigt att tvatta i sverige igen.

Giraffer

Hej hej bloggen! long time no see!
Jag maste saga att jag kanner mig valdigt stolt over mig sjalv, jag har namligen lart mig anvanda matatus, sma minibussar som skapar trafikkaos i staden, men ar mycket billigare an taxi. Sa nu i helgen akte jag och Anne, min vardsyster till andra anden av stan, flera byten mellan buss och matatus, och akte till ett giraffe center! Vi fick klappa och pussa pa giraffer. Riktigt haftigt. Sen sa har jag ocksa hunnit boka safari. 19 november bar det av till maasai mara!







Annars flyter allt pa bra! Jag har fatt en till bror, Peter, som har kommit hem fran universitetet for tva manaders lov! Borjar fa lite panik eftersom jag snart maste tvatta klader och har handtvattar ALLA sina klader (i kallt vatten dessutom). De anvander ocksa samma tval till att diska, tvatta, duscha kropp och har. Sa ni dar hemma uppskatta era tvattmaskiner! Har anvander de heller inte dammsugare, sop eller skurmopp utan dammtorkar golven med trasa.



Dagen i siffror
Antal myggbett: 58 (tack peter for malariatabletterna)
Antal tappade kilon: 5
Antal timmar fast i trafikstockning: 3
Antal kilometer gadda for att kopa choklad: 4




outreach

Igar fick jag folja med ungdomsganget pa en mobile outreach, vi trangde in oss 13 st i bilen och akte till sowetho. ett av de storsta slumomradena har i Nairobi. Val dar satte vi upp ett talt och erbjod gratis HIV test till de som ville. Aven jag Hivtestade mig for att vara en god forebild, Negativt, som tur var!
Dessutom har jag fatt lyssna pa alla lokala kenyanska musiktalanger, lara mig swahili och sjunga svenska sanger for barnen.

 


 

 


Nar vi val skulle hem visade det sig att varan chaufor hade spenderat 6 timmar pa en bar och var full som en kastrull. Akturen hem kandes valdigt osaker da varan bil halften av tiden lag i fel korfalt och inte bromsade in alls for alla de tusen fartguppen och gropar som finns har. Nar min nya kompis Sara sa at chaforen att ta det lugnt skrattade han bara och sa "This is Africa"




Mina fina vardsyskon







in the ghetto

Har just kommit tillbaka fran ett av nairobis storsta slumomraden dar jag har besokt ett "drop in center". Det liknade ingenting jag har sett forut. I slummen finns det inga vagar, bara tusentals sma hus byggda av plat och lera. Det ligger sopor overallt som djur och manniskor graver i. Jag har aldrig sett sa mycket fattigdom i hela mitt liv. en helt obeskrivlig syn.

Nar jag gick i slummen och barn fick syn pa mig innifran skjulen sa ropade de "Mzungo, Mzungo!!" (Viting,viting!) och alla sprang ut for att kolla pa mig. Kande mig verkligen som en stor vit apa.

Jag fick folja med ut pa hembesok till HIV positiva KENWA medlemmar. Vi trangde oss fram genom de tranga sma sprickorna mellan husen och hoppade over vattenansamlingar och klattrade tillsist ner i ett hal dar det fanns ett platskjul, dar inne satt Elizabeth, hon var larare forut innan hon blev sjuk, nu bor hon tillsammans med sin syster i slummen. Hon far hjalp av KENWA och hon beskrev hur mycket battre hon hade blivit. Forut kunde hon inte ga ata eller prata, men nu madde hon mycket battre, och det tackade hon Gud for. Jag var den andra vita manniska hon sett nagonsin i hela sitt liv forutom en lakare i sin hemstad.

Sen kom vi till ett annat litet skjul dar vi motte Rosmarie. KENWA medarbetarna beskrev for mig att hon fortfarande fornekar att hon ar HIV positiv och att hon vagrar skaffa hjalp. Och det syntes, hon var extremt svag och sag valdigt sjuk ut. Hon hade tva barn, en bebis och en pojke pa kanske 6. Och nar jag satt dar i platskjulet och sag pa barnen som antagligen blir foraldralosa snart, sa kande jag mig valdigt maktlos.

Tredje hembesoket var till tva systrar, en hade en undernard bebis och den andra som var 13 ar hade blivit valdtagen samma natt. Det var det mest tragiska jag har sett. Men for mina tva kvinnliga medarbetare verkade det inte vara nagot speciellt.

RSS 2.0